Płyny do płukania ust podnoszą ciśnienie

31 stycznia 2014, 13:21

Antybakteryjne płyny do płukania ust prowadzą do wzrostu ciśnienia, zwiększając ryzyko zawału i udaru.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Rekord prędkości grzybowej katapulty

17 września 2008, 11:41

Grzyby żywiące się odchodami krów i innych przeżuwaczy wytwarzają zarodniki bijące rekordy prędkości w naturze. Są one bardzo małe (ich wielkość wynosi od 10 mikrometrów do 0,5 mm), ale przemieszczają się z szybkością 25 metrów na sekundę (PLoS ONE).


Ćwiczenia oddechowe zapobiegną nadciśnieniu w średnim wieku?

27 kwietnia 2017, 17:03

Podczas rozwoju nadciśnienia pierwotnego, zwanego też idiopatycznym, występuje nietypowa aktywność między neuronami kontrolującymi oddech i ciśnienie krwi. Niewykluczone więc, że pewnego dnia, jeśli nieprawidłowości zostaną wychwycone odpowiednio wcześnie, schorzeniu temu będzie można zapobiegać za pomocą ćwiczeń oddechowych.


Wyższa waga chroni kobiety przed jaskrą?

6 sierpnia 2010, 08:46

Zazwyczaj nadwaga lub otyłość oznaczają zwiększone ryzyko różnych chorób, lecz analiza naukowców z Massachusetts Eye and Ear Infirmary (MEEI) sugeruje, że wyższa masa ciała może chronić kobiety przed pewną postacią najczęściej występującej neuropatii jaskrowej – jaskry pierwotnej otwartego kąta (JPOK).


Po wstrzymaniu oddechu mniej zaboli

15 maja 2015, 06:32

Wstrzymywanie oddechu przed bolesnym zabiegiem, np. zastrzykiem, podwyższa próg bólowy.


Zapominanie chroni serce

16 października 2008, 11:06

Niektórzy chorzy z alzheimeryzmem doświadczają spadku ciśnienia krwi właśnie z powodu deterioracji poznawczej. Powód jest prosty: zapominają o swoich zmartwieniach i kłopotach (Bioscience Hypotheses).


Czekolada z oliwą dobra dla naczyń

30 sierpnia 2017, 11:21

Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.


Składnik arbuza obniża ciśnienie

14 października 2010, 12:08

O arbuzie już teraz można powiedzieć wiele dobrego - jest smaczny, niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniającego likopenu, potasu oraz witamin A, B6 i C – a teraz okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.


Napoje energetyzujące podwyższają ciśnienie i poziom norepinefryny

9 listopada 2015, 11:57

Zespół Anny Svatikovej z Mayo Clinic wykazał, że spożycie napojów energetyzujących podwyższa ciśnienie i poziom norepinefryny.


Winogrona odbudowują serce

30 października 2008, 11:48

Wszystko wskazuje na to, że nie tylko picie czerwonego wina, ale i jedzenie świeżych winogron czy sporządzonego z nich proszku korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. W wyniku działania naturalnych przeciwutleniaczy spada ciśnienie krwi, co jednak najważniejsze – znikają objawy uszkodzenia mięśnia sercowego (Journal of Gerontology: Biological Sciences).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy